kwantum tunneling

kwantum tunneling

Dit is het verschijnsel dat een deeltje niet genoeg energie heeft om over een barrière te gaan maar dit toch doet, alsof hij stiekem door een tunneltje gaat.

Het is zoiets als je met een auto op een betonnen muur afrijdt en er ongeschonden aan de andere kant uitkomt.

Dit is weer  één  van de vreemde effecten van de kwantum mechanica.

Waarom moeten we blij zijn met dit tunnel effect?

Neem nu de zon. Vrolijk beweren we ” voor niets gaat de zon op”.  Maar dat de zon warmte geeft en iedere dag weer opkomt hebben we alleen maar te danken aan dit idiote tunnel effect. In de zon is er een continu proces gaande van kernfusie dat energie oplevert. Maar de zon heeft niet genoeg energie om dit proces te starten. Er kan dus geen kernfusie plaatsvinden en de zon zou koud moeten zijn. Als hij wel genoeg energie zou hebben dan zou de kernfusie een kettingreactie starten waardoor het proces steeds sneller en heftiger gaat verlopen en in een geweldige explosie zou de zon allang verdwenen zijn.

Via het kwantum tunnel effect kan toch soms een kernfusie plaatsvinden terwijl het eigenlijk niet kan. Dit proces is te weinig om de ketting reactie te starten (daarom komt de zon nog steeds iedere dag op) maar het treedt vaak genoeg op zodat de zon ons kan verwarmen en de levensprocessen kan laten verlopen.

Ook al snap je het niet, zonder kwantum tunneling kan je niet bestaan.