meditatie en gezondheid

meditatie en gezondheid

Als er één gebied is waar vooroordelen welig tieren, dan is het wel bij meditatie. Maar wat doet meditatie nu echt?

Meditatie start in de hersenen een grote activiteit die via neuronale netwerken en productie van een scala aan hormonen een direct effect hebben op de biochemie van zeer veel processen in ons lichaam.

Niemand is verbaast als je schrikt en dan als reactie adrenaline uitstoot, of dat stress je hele leven kan beïnvloeden.  Maar Oh wee! dat het omgekeerde, zoals innerlijke rus,t al is het maar voor een kort moment, ook veel consequenties heeft en ons functioneren direct kan bepalen, dan zou dit plotseling zo verbazingwekkend moeten zijn.  Gooi die vooroordelen nu eindelijk eens weg!

Meditatie als Anti-Stress respons.

Meditatie heeft een direct effect op de biochemie van zeer veel processen in ons lichaam. Veel van deze reacties zijn het omgekeerde van wat er gebeurt tijds een stress respons. Chronische stress staat aan de basis van een groot scala aan ziekten en mediteren kan veel van deze ziekmakende effecten tegen gaan.

Een aantal stress gerelateerde ziekten zijn hier weergegeven en regelmatig, maar liefst dagelijks mediteren heeft een verbluffende goede invloed op het verloop van dergelijke ziekten.